BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Adta: „Pécsi Zoltán” fn. tmb.
Vette: Horváth Tibor r.szds.
Hely: „Zuglói” fn. „T” lakás
Idő: 1982. február 09.

J E L E N T É S

Ismerősöm folyó hó 7-én látogatást tett Galántai Györgynél, annak II. ker. Frankel Leó úti lakásán.

A látogatás során Galántai beszámolt arról, hogy mind a „művészbélyeg”-akció, mind a „művészpecsét”-pályázat végső szakaszába érkezett. Jelenleg a már lezárt anyagokból, gyűjteményekből kiállítást kíván rendezni.

A 730-nál több bélyegtervből álló művészbélyeg-kollekciót Galántai a Fészek Művészklubban kívánja kiállítani. Elsősorban arra törekszik, hogy az eredeti műveket, az eredeti méretben állítsa ki. Ez nemzetközi gyűjtemények kiállításnak minősülne, és mint ilyenhez, a klub köteles beszerezni a Művelődési Minisztérium illetékes főosztályának - osztályának - hivatalos engedélyét. Galántai szerint a klub már megindította az engedélyezési eljárást. Galántai elutasításra számít. Amennyiben a Minisztérium nem engedélyezi a kiállítást ebben a formában, Galántai már jó előre egy másik „megoldást” is tartalékol. Eszerint saját műveiként a bélyegtervek kicsinyített, összevont tagjait állítaná ki. (Mint korábban elmondotta, a bélyegterveket amúgy is lefotózza és sokszorosítja, mert katalógust készít, amelyet minden résztvevőnek postán ki akar küldeni. Ezzel a módszerrel „mindenki mindenkiről” értesülhet.) Az ilyen egyszemélyes kiállítást a Fészek Művészklub zsűrije bírálná el. Galántai valószínűnek tartja, hogy az „értelmes emberekből álló” zsűri - azaz, az avantgarde-dal szimpatizálók - átengedik az anyagot. Viszont - mint elmondotta -, még ezután is betilthatják a kiállítást. Az utóbbira azért kell számítania, mert a Budapesti Képzőművészeti Igazgatóság képviselője „telefonál” a hatóságoknak, és esetleg újrazsűrizést kér. A második zsűri összetétele pedig már kedvezőtlen lehet Galántai számára. Arra is gondol, hogy egy ilyen második zsűri a bélyegek 60-70%-át kiselejtezheti, és bemutatásukat nem engedélyezi.

A „művészpecsét-pályázatra” - valószínűleg a 200 Ft-os, viszonylag magas részvételi díj miatt - a február 1-i határidőig csak 15-20 terv érkezett be. Ezeket azonban Galántai szintén igen fontosnak tartja, a pecséttervek fotózásán jelenleg is dolgozik. Egyelőre nem derült arra fény, hogy külföldi résztvevő van-e. A magyar beküldők közt Erdély Miklós, Kováts Albert (saját írásmódja szerint Alb-Art), Bika Juli, fe Lugossy László is szerepel. Egy - a pályázati anyag gyűjtésére szolgáló - dosszié felirata szerint Galántai Ko de Jonge holland (vagy holland származású amerikai) művészt akarna felkérni a megnyitásra. A pecsétekből az újonnan megnyílt Fiatal Művészek Klubjának „fehér Kiállítótermében” tervez kiállítást. A megnyitó lényege egy „pecsételési akció” lenne, a telebélyegzett lapokat később kiállítanák. (Galántai - miként korábban - ezúttal is élesen bírálta a tanácsot, amelyik sokmilliós összeggel, luxus anyagok felhasználásával újjáépítette a Fiatal Művészek Klubját. Galántai szerint ez nem a művészeket szolgálja, hanem csak önigazolás, „manipuláció”.)

Felmerült egy New York-i művész, Peter Frank neve is, akinek a művészpecsétekről szóló cikkét (tanulmányát) a kiállítás bevezetőjéül szánják. Klaniczay Júlia jelenleg fordítja magyarra ezt az anyagot.”

„Pécsi Zoltán”

Értékelés:
Galántai György tevékenységéről, terveiről keletkezett információ operatív szempontból értékes, megbízható.
Az adatokból kitűnik, hogy Galántai fél a zsűrizéstől, különösen akkor, ha azt nem a baráti körből összeállt zsűri végzi.

Intézkedés:
A „Festő” fn.-ű bizalmas nyomozást tovább folytatjuk. Az információkat szükség esetén felhasználjuk szignalizációs tevékenységünk során.

Feladat: A „Stúdiós” fn.-ű ügyben kapott feladatot.

Budapest, 1982. február 11.

Horváth Tibor r.százados*

Nytsz.: 4/5-....
K.: 4 pld - „Festő” do.
- „M” do.
- III/III-B. o.
- Táj. ti.

* Kézzel aláírta: Horváth Tibor, valamint Rácz Sándorné is.

[„Pécsi Zoltán” bocsánatot kér]

[az olvasó / kutató figyelmébe]