BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-a alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!
... számú pld

Adta: „Madarász” fn. tmb.
Vette: Tóth Endre r.szds.
Hely: Nyilvános szórakozó
Idő: 1987. június 25.

Tárgy: Nagy Jenő

J E L E N T É S
Budapest, 1987. július 3.

„Madarász” fn. tmb. szóban az alábbiakat jelentette:

„Ismerősöm június 21-én délelőtt felkereste lakásán Nagy Jenőt. Érkezésekor ott tartózkodott Bacskay Sándor, Galántai György és felesége.

Nagy Jenő örömmel üdvözölte ismerősömet, majd elmondta neki, várták nagyon csütörtökön, mivel végre jó csapat gyűlt össze és elég sokan is voltak.

Ezt követően folytatta Galántai György tájékoztatását a közelmúlt eseményeiről. Többek között elmondta, az elmúlt időszakban hat házkutatást tartott a rendőrség, igaz, nem mind nála, de úgy néz ki, ezzel akarják megosztani az ellenzéket, mivel egy pár embernél már szinte rendszeresek a házkutatások, addig mások bármit csinálnak, bármilyen nagy tételben, sose bántják őket.

Nagy Jenő keserű iróniával mondta, megint csalódott Gadó Györgyben, mivel megegyeztek az ellenzéken belül pénzbírsággal érintett személyek, hogy nem fizetik be a pénzbüntetést, hanem inkább leülik. Gadó lett az első, aki megszegte ezt a megállapodást, mivel bevallotta neki, hogy befizette a pénzbírságot.

Ő semmiképpen nem akarja befizetni a büntetést, és úgy számolja, hogy júliusban fogják leültetni, mivel a nyári hónapokban kevésbé veszik észre az ellenzékiek, ha egy kis időre eltűnik egy vagy két ember közülük.

Ezt követően Nagy Jenő dicsekedve elmondta, találkozott az új amerikai nagykövettel, ki nagyon szimpatikus és jó benyomást tett rá. Reméli, több hasznuk lesz belőle, mint elődjéből. A követ különben Kelet-Európával foglalkozó politológus volt, és most tanul magyarul, ezért jól ismeri az itteni viszonyokat.

Galántai György elmondta, segített Bokros Péternek és a Műcsarnok grafikai kiállításán sikerült egy művét kiállítani, így jobban tud majd a későbbiekben védekezni a rendőrség atrocitásai ellen, mivel ő már jegyzett művész, grafikáit kiállították.

Nagy Jenő elővett egy köteg, kb. 30 db, piros festékkel készített Nagy Imre-portrét ábrázoló képeslapot, és megmutatta a jelenlévőknek, mint az Inconnu group újabb munkáját.

Ismerősöm csak pár darab régebbi szamizdat kiadványt látott Nagy Jenőnél. Sokszorosításra utaló nyomokat nem észlelt.

Értékelés: A tmb. feladatának megfelelőn kereste fel lakásán Nagy Jenőt. Jelentése operatív értékű információkat tartalmaz Nagy Jenő terveiről és az őt felkereső személyekről. Figyelmet érdemel Nagy Jenőnek az új amerikai nagykövetről alkotott véleménye, valamint Galántai György Bokros Péternek nyújtott segítsége.

Intézkedés: A jelentés egy példányát megküldjük a BM III/III-6-a és III/III-6-b. alosztálynak.

Feladat: Következő fogadóóráján keresse fel Nagy Jenőt.

Tóth Endre r.százados

Nytsz.: 4/4-708/87.
K.: 5 példányban (3 lap)
1 pld „M” do.
1 pld III/III-6-a.
1 pld III/III-6-b.
1 pld 11-OD-5206
1 pld III/III-7.
Készítette: TE/Mné

[az olvasó / kutató figyelmébe]