BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: „Grafikus” fn. tmb-vel
történt találkozóról

J E L E N T É S

1984. május 21-én nyilvános helyen lefolytatott találkozón „Grafikus” fn. tmb. szóban a következőket jelentette:

Galántai György festőművészt rendszeresen foglalkoztatja reklámgrafikusként, a Transelektro Magyar Külkereskedelmi Vállalat. A megbízás alapján Galántai feladata a vállalat tevékenységét, az általa forgalmazott műszaki cikkeket bemutató kiadványok, prospektusok grafikai szempontból tetszetős, színvonalas összeállítása. Az érvényben lévő rendelkezések szerint ezek terveit a sokszorosítás előtt az MNK Művészeti Alap szakzsűrijének kell bemutatni: A zsűri tagjai eddig is színvonaltalannak tartották az általa készített kiadványokat, azonban az elmúlt hetekben olyan összecsapott anyaggal jelentkezett, amelyet nem hagytak jóvá. Galántai a döntésre minősíthetetlen hangon reagált, ezért anyagával együtt „eltanácsolták”. A tmb. véleménye szerint ez az incidens megnehezítheti nevezett további reklámgrafikai tevékenységét.

Értékelés:

A tmb. jelentése operatív értékű, részben ellenőrzött információkat tartalmaz. Galántai irányába közvetlen hírszerző lehetőséggel nem rendelkezik, az információt általános jellegű eligazításnak megfelelően jelentette.

Intézkedés:

A jelentés egy példányát alosztályunk illetékes vonalára megküldöm.

Feladat:

„Grafikus” lehetősége szerint kísérje figyelemmel Galántainak a konkrét megbízatásokon alapuló reklámgrafikusi tevékenységét.

Budapest, 1984. május 22.

Kovács János r.fhdgy

Nytsz.: 4/5-522.
Készült: 4 pld-ban
1. pld. „M” do.
2. pld. „Festő” fn. do.
3. pld. III/III–B–Alo.
4. pld. Táj. vonal
G.: KJ/Hné

[az olvasó / kutató figyelmébe]