BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Jávor Miklós r.őrnagy Elvtársnak,
BM III/III-4-b. alosztály vezetője

H E L Y B E N

Megküldöm bizalmas, megbízható forrásból származó információnkat:

„A Stúdió '84-ben az egyik stáb Galántai kiállításának felvételére készült. Az előzetes megbeszélések során a főszerkesztő figyelmeztette Baló Györgyöt, hogy ebben az ügyben okvetlenül konzultáljon felsőbb szervvel: Pártközpont, Minisztérium. Tudomásom szerint éppen e konzultáció nyomán dőlt el, hogy Galántaival nem készül beszélgetés, csak néma felvételeket készítenek a kiállításon. A Stúdióban általános gyakorlat, hogy számolnak azzal, hogy más az, ha egy kiállítást, színházi előadást, filmet stb. 2–3 ezer ember néz meg, és más, ha ezt milliók előtt propagálják. A főszerkesztő számos esetben kéri a felsőbb szervek véleményét, illetve ha már leforgatott anyagról van szó, megmutatja az elnöknek, illetve helyettesének.

Galántai ügyében az elnök szólt, hogy nem mehet adásba, de a főszerkesztő, illetve Baló György is tudta előtte is, hogy ez az anyag problematikus és hogy adásba küldése előtt konzultálni kell.

A stáb egyáltalán nem volt felháborodva, hogy az anyag kimarad a műsorból, mert a kiállítás láttán maguk is úgy ítélték meg, hogy nem alkalmas a nyilvánosság elé tárásra.”

Budapest, 1984. február 9.

Kazai Zoltán r.százados
alosztályvezető

Nytsz.: 5/3-86.
Készült: 3 példányban
G.: AR/BM.

[az olvasó / kutató figyelmébe]