BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

J E L E N T É S

Megbízható adataink szerint 1982. december 17-én és 30-án a „Rabinec közös műterem”-ben Birkás Ákos előadást tartott „Ki az áldozat? Ki a tettes? Mi a teendő?” címmel.

Előadásában megállapította többek között, hogy az avantgárd művészet az „egész világon elhalt”. „Magyarországon, Kelet- és Közép-Európában másképp múlt ki, mint Nyugaton.” „Nem az avantgárd helyzete, a teljesítménye került válságba, hanem az avantgárdista attitűd. Az avantgárdista attitűd pedig programkövetelés volt.

A 'követeléscsomag' tartalma:
1. Ismerjék el magát a követelés attitűdjét művészi attitűdnek.
2. A művészet joga minden deviáns út kipróbálása a társadalom maximális toleranciája mellett.
3. Csak az avantgárd művészet a művészet, provokációja hasznos a társadalomra, mert a fejlődés mozgatóereje.
4. Követelmény a művészet szabályainak, normáinak teljes lecserélése, állandó változó, kipróbálásra kerülő javaslatokkal.
5. A művészet intellektuális bázisának korlátlan kiszélesítése; a műfajok eltörlése, más területek, tudományos területek bevonása stb.
6. Részvétel a hatalomban. (Warhol, Beuys és az igazi királyok Nyugaton részesei az establishmentnek, fontos részei.)
7. Ismerjék el az avantgárd profetikus karakterét ... jövőre vonatkozó profetikus karakterét.
8. Követelmény volt az, hogy az avantgárd művészet teremtse meg a saját intézményeit. Nyugaton megteremtette, kikísérletezte. Itt pedig nem történt ezzel kapcsolatban semmi, nem történhetett ... Galántaiék az egyetlenek, akik igazi, abszolút remek művészi ösztönnel nyúltak az intézményszervezés kérdéséhez.”

„Nyugaton attól múlt ki az avantgárd, hogy a követeléseket teljesítették. Nálunk attól múlt ki, hogy ezek a követelések egyáltalán nem teljesültek.”

Az előadás teljes szövegét más írásokkal együtt az „Art Pool Archívum” legújabb kiadványában „Aktuális levél” elnevezéssel „Mindent el kell mondani” címmel jelentette meg Galántai György, s a legújabb akciójaként több külföldi személynek küldte meg.

A „Rabinec közös műterem” Simon Zsuzsa művészettörténész, illetve az „Art Pool Archívum” Galántai György festőművész szervezésében a kulturális szervek engedélye nélkül működik.

Javasoljuk a kiadvány egy példányát tájékoztatásul Kornidesz Mihály elvtársnak megküldeni.

Budapest, 1983. január 24.

Rácz Sándorné r.alezredes

Nytsz.: 4/5-67/83.
K.: 3 pldban
1 pld „Festő” do.
1 pld Táj.alo.
1 pld Táj.ti.
Készítette: RSné/Szné

[az olvasó / kutató figyelmébe]