BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Adta: „Kalocsai” fn. tmb.
Vette: Horváth Tibor r.szds.
Idő: 1982. április 19.
Helye: Nyilvános

J E L E N T É S

1982. április 19-én, nyilvános helyen találkoztam „Kalocsai” fn. tmb.-vel, aki szóban az alábbiakat mondta el:

1982. április 6-án megnézte Galántai György Fészek Művészklubban rendezett bélyegkiállítását. A kiállított bélyegek között néhány közerkölcsöt sértő alkotás is volt, ezeket főleg nyugati állampolgárok küldték be Galántainak. Politikailag kifogásolható anyagot kettőt látott. Az egyik a Pácser Csáji* Attila által készített piros-fehér-zöld zászlós bélyeg, amelynek kombinációjával a lengyel eseményekre hívta fel a figyelmet. A másik Fazekas György alkotása. Lényege, hogy a két lap elfordításával horogkereszt alakul ki.

A kiállításon rövid beszélgetést folytatott Galántaival, aki átadta az FMK-ban előző hónapban rendezett pecsétakció plakátját. Ezen a plakáton szerepel az az Inconnu pecsét is, amelyet Bokros Péter a lengyel szolidaritás betűtípusainak felhasználásával készített. Bokros a pecsét-akció alkalmával ezt az Inconnu feliratot a résztvevők között terjesztette.

Értékelés: „Kalocsai” fn. tmb. előzetes megbeszélés alapján vett részt Galántai bélyegkiállításán. Az eseményről megbízható, operatív szempontból értékes információkat hozott. Az átadott Inconnu feliraton és plakáton jól kivehetők a Szolidaritás betűtípusai.

Intézkedés: Az információt a „Festő” fn. bizalmas nyomozás során tervezett intézkedéseinknél felhasználjuk. Az Inconnu feliratot átadjuk a Szolnok megyei RFK III/III Osztályának.

Feladatot továbbra is a „Festő” fn. bizalmas nyomozásban kapott.

Budapest, 1982. május 03.

Horváth Tibor r.százados

Nytsz.: 4/5-530.
K.: 4 pld. - „M” do.
- „Festő” do.
- III/III-B.o.
- Táj. ti.

* A „Pácser” szó kézzel kihúzva, helyette a „Csáji” szó kézzel beírva.

[az olvasó / kutató figyelmébe]