BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Adta: „Kalocsai” fn. tmb.
Vette: Horváth Tibor r.szds.
Idő: 1981. december 2.
Hely: Nyilvános

J E L E N T É S

1981. december 2-án nyilvános helyen találkoztam „Kalocsai” fn.-ű tmb.-vel, aki az alábbiakat mondta el:

Meghívót kapott Bokros Pétertől a Pszichiátriai Klinikán (Bp. VIII., Kulich Gy. tér 5.) 1981. november 26-án 19 órakor meghirdetett happeningre, melyet a szolnoki Inconnu együttes szervezett.

Kalocsai elmondása szerint az akción mintegy 50 személy volt jelen, közöttük Galántai György, Beke László, Halász István, Bódy Gábor és Cserhalmi színész. A szereplők Bokros Péter, Molnár Tamás és felesége, valamint Bokros szolnoki szomszédja voltak. Segítséget nyújtott egy sorkatona is.

A terem egyik felében székeken gyertyák égtek, ezek pókhálószerűen voltak összekötve. A helyiség másik részében jéghegyek között egy TV-készüléket helyeztek el. Az előadás tulajdonképpen egy másik helyiségben történt, melynek ajtajában Molnár Tamás felesége állt, kezében égő gyertyával.
A közönség a produkciót ipari tv-adás szerűen láthatta a szobában elhelyezett készülékeken.

Az előadás a következőképpen zajlott le: Egy halottnak tűnő nő feküdt ravatalon, kezében égő gyertyával. Mellette egy férfi ült, akit egy gázálarcos alak ütött, a haját tépte és a fejét az asztalba verte. A többször megismétlődő produkció erőszakot tükrözött, elrettentő, sokkoló hatást váltott ki. A rikoltozó, hangos zene is ezt támasztotta alá, sőt fokozta. Az előadás befejező aktusa az volt, hogy a már említett kínzó szoba ajtaját kinyitották, és onnét erős, csípős gáz áramlott be a terembe, ahol a nézők voltak.

A tmb. véleménye szerint a happening egy megemlékezésszerű akció volt. Ismerve azt, hogy Bokrosék 1981. október 23-án tervezték eredetileg a fellépést (ez elmaradt), feltételezhető, hogy az 1956-os eseményekre akartak utalni.

Az Inconnu együttes tagjai az előadáshoz szükséges felszerelést (TV-kamerákat is) Szolnokról hozták fel Budapestre.

Az előadás után Galántai az Inconnu együttes könyvszerű propagandaanyagát osztogatta ismerőseinek. Bokros szerint Galántai a budapesti fellépés előkészítésében, szervezésében is sokat segített.


Értékelés: Az információ operatív szempontból értékes, megbízható. Az Inconnu együttes tagjait - akik célszemélyeink szoros kapcsolatai - a Szolnok megyei RFK III/III Osztálya tartja bizalmas nyomozás alatt.

Intézkedés: Az információt további felhasználásra megküldjük a Szolnok megyei RFK-nak.
Az Inconnu együttes budapesti tevékenységének akadályozására, amennyiben az szükséges, javaslatot teszünk. A megyei osztállyal koordinálva teszünk intézkedéseket.

Feladat: Feladatot az Inconnu együttes terveinek felderítésével kapcsolatban kapott.

Budapest, 1981. december 31.

Horváth Tibor r.százados

Nytsz.: 4/5-1019/81.
K.: 4 pld.

[az olvasó / kutató figyelmébe]