BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Adta: „Győri Anna” fn. tmb.
Vette: Horváth Tibor r. szds.
Idő: 1981. november 21. és 30.
Hely: Nyilvános

J E L E N T É S

1981. november 21-én és 30-án nyilvános helyen találkoztam „Győri Anna” fn.-ű tmb.-vel, aki az alábbiakat mondta el:

A szombathelyi Savaria Múzeum meghívása alapján a Velemi Alkotóműhelyben töltött el hat hetet. Az 1981. szeptember 25-től meghirdetett alkotótábort eredetileg textilművészek részére írták ki. Ennek ellenére a meghívottak között többen voltak olyanok, akik nem tartoznak a textiles szakmához. A résztvevők nagy része az úgynevezett avantgarde művészek közé sorolhatók. Fitz Péter meghívása alapján az ösztöndíjat Gecser Lujza, Gulyás Kati, Bajkó Anikó és Kelecsényi Csilla textilművészek vették igénybe. Alkalmanként lelátogatott Galántai György, Bán András, Hajdú István, Attalai Gábor, Fitz Péter és egy osztrák állampolgárságú nő.

A szervezők a résztvevőket arra kötelezték, hogy textilművészettel kapcsolatos munkát végezzenek.

Az első öt hét alkotással telt el. Az utolsó napokban viszont videofelvételek készítésére került sor. Mindenki néhány perces felvételt készíthetett.

Az alkotótábor munkája „Nyílt napok”-kal fejeződött be. Minden résztvevő bemutatta elkészített munkáját és videofelvételét. Ezek kimondottan szakmai jellegűek voltak. Az utolsó napon került sor Galántai György festőművész ötletének eljátszására. Galántai és felesége felvételeket készített arról a ruhákról, amelyekre a tavasz folyamán egy olasz művész, G. A. Cavellini írt szöveget. Ezeket kiosztották és mindenki ruhát készített a papírra vitt fotókról. Tulajdonképpen ez Galántainak egy akciója volt. Galántairól és feleségéről - az eredeti ruhákban - több felvételt készítettek. A különböző pózban készült képekről egy füzetet állítanak össze. Az akciót videóra is rögzítették.

Galántai György festőművész, grafikus, aki lakásán hozott létre egy Art-Pool archívumot. Nagyon jó ötletei vannak, melyek megvalósításával szervezi, gyarapítja kapcsolatait. Jelenleg a Mail Art művészet magyarországi népszerűsítését szorgalmazza. Meghirdetett hazai és külföldi vonatkozásban egy úgynevezett bélyegterv-akciót is. Tehát főleg levelezőlapok és bélyegek készítésével foglalkozik. Ezekből nagy gyűjteményt alakított ki és tervezi az összegyűlt anyagok kiállítását. Egy ízben volt már kiállítása az Újpesti Mini Galériában.”

„Győri Anna”


Értékelés: Az információ megbízható. A hálózat nyíltan beszélt Galántai jelenlegi tevékenységéről, terveiről.
A beszámoltatást a résztvevő személyek vonatkozásában tovább folytatjuk.
Intézkedés: Az információt felhasználjuk az évi értékelő jelentéshez.
Feladat: A Velemi alkotó műhelyben részt vett személyekről további beszámoló.

Budapest, 1981. december 30.

Horváth Tibor r. százados

Nytsz.: 4/5-1022.
K.: 4 pld - „M” dosszié
- „Festő” do.
- Táj. alo.
- Táj. ti.

[az olvasó / kutató figyelmébe]