BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: „ML” tk.-val történt
találkozóról

J E L E N T É S

1981. július 8-án nyilvános helyen találkoztam „ML” tk.-val, aki az alábbiakat mondotta el:

Somogyi György egy G. A. Cavellini olasz állampolgár által beküldött idegen nyelvű könyvet juttatott el a „Művészet” című laphoz. A könyvet tanulmányozva a tk. figyelmes lett egy Galántai György és Cavellini barátságát méltató cikkre, melyhez több - nevezetteket bemutató - kép is tartozott. Az egyik képen a Galántai házaspár látható különös pózban, Cavellini pedig fehér ruhájukra ír valamilyen szöveget. Világosan látható, hogy Galántaiék a szovjet filmek kezdetén megjelenő MoszFilm emblémát utánozták.

A jelenetet a Hősök terén rendezték meg. Céljuk az volt, hogy a Hősök terének és Galántaiék produkciójának valamiféle társításával nevetségessé tegyék akciójukat.

„ML” elmondta még, hogy Galántait az 1970-es évek elején a „Balatonboglári kápolna-tárlat” kapcsán ismerte meg. (A tk. vázolta Galántai akkori tevékenységét, ami általunk ismert, így nem került leírásra.) Azt is tudja, hogy jelenleg Mail Art-tal (postaművészettel) foglalkozik.

A tk. hallott arról, hogy a közeljövőben Galántai tevékenységét méltató cikket akarnak megjelentetni a „Művészet”-ben. Ezt a cikket azonban még az esetleges megjelenés előtt látni fogja.

Budapest, 1981. július 08.

Horváth Tibor r. százados

Nytsz.: 4/5-545.
K.: 3 pld. „Festő” do.
- Táj. alo.
- Táj. ti.

[az olvasó / kutató figyelmébe]