BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Adta: „Kovács” fn. tmb.
Vette: Horváth Tibor r. szds.
Idő: 1980. augusztus 19.
Hely: „Zuglói” fn. „T” lakás

J E L E N T É S

„Kovács” fn. tmb. 1980. augusztus 19-én az alábbiakat mondotta el:

A képzőművészek között vannak olyanok, akik nem dolgoznak piacra. Ezek általában az avantgarde művészek közé sorolhatók. Ilyen például Galántai György grafikus is, aki különböző produkciókkal hívja fel magára a figyelmet. Ez év májusában megszervezte az FMK-ban Cavellini olasz művész reklámkiállítását. Természetesen ez a kiállítás Galántai hírnevének növekedését is szolgálta.

Cavelliniről Magyarországon megoszlanak a vélemények. Galántai és barátai nagy művésznek tartják. Mások viszont egy önmutogató, önreklámozó milliomos úrnak nevezik, nem művésznek, hanem műkereskedőnek. Abban azonban találkozik a vélemény, hogy amit csinál, azt magas fokon műveli. Ezt megteheti, mert sok pénze van.

Galántainak tetszik ez az önmutogató, csillogó produkció. A hírnév megszerzése, fokozása érdekében vált Cavellini szövetségesévé, egyben méltatójává.

A hírnév megszerzése nagyon fontos a képzőművészetben, ezért ki így, ki úgy próbálkozik annak elérésére.

Bán András művészettörténész például azért írta alá a Charta-perek elleni tiltakozást, hogy ily módon szerezzen hírnevet. Presztízskérdésnek tekintette azt, hogy neve már ismert személyek aláírása között szerepeljen.


Értékelés: Értékes, megbízható információkat adott Galántai és Bán személyéről. Az adatok alátámasztják más úton keletkezett információinkat.

Intézkedés: Felhasználjuk a „Kezdeményezők” és a „Festő” bizalmas nyomozásokban.

Feladat: A hálózat általános beszámoltatását hírszerző lehetőségének tisztázása érdekében folytatjuk.

Budapest, 1980. augusztus 21.

Horváth Tibor r. százados

Nytsz.: 4/5-646.
K.: 4 pld - M dosszié
- „Festő” dosszié
- Táj. alo.
- Táj. ti.

[az olvasó / kutató figyelmébe]