BUDAPESTI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III-B alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

BM III/III-4. Osztály vezetőjének
Dr. Horváth József r.ezredes
Csoportfőnök helyettes Elvtársnak

B u d a p e s t

Bizalmas úton az alábbi információ jutott tudomásunkra 1980. január 10-én:

„Hírforrásom jelenti, hogy 1980. január 7-én megtekintette a Csepeli Papírgyár Ifjúsági Klubjában Galántai György kiállítást. A kiállításról előző nap szerzett tudomást, amikor az itt mellékelt kis méretű szórólapokkal tele volt ragasztva Csepel 10 emeletes lakóházainak kapubejárata.

Hétfőn az Esti Hírlap adott hírt a megnyitóról, hírforrásom annak alapján elment oda 4 órára. A megnyitót időközben megtartották. Amint az itt mellékelt nagyplakátból is kiderül (ezek csak hétfőn voltak kiragasztva a klub környékén) 1/2 4 órakor nyitották meg. Hírforrásom nem tudja, hogy ki nyitotta meg és mit mondott a megnyitó beszédében. 4 órakor kb. 14-15 főnyi közönség volt jelen. Egyik sem gyári munkás, szemmel láthatóan Galántai baráti vagy ismerősi köre. Néhányan jókedvűen sörözgettek a „művésszel”, mások a képeket nézték és egy fotós ezt fotózta. A kiállítás kb. 20 közepes méretű (kb. 34x26 cm) fotókból áll, aminek lényege, hogy különböző környezetbe belefényképezte saját maga fényképét is. Hírforrásom szerint a fotók semmit sem mondanak.

Nagy beleérzéssel két képről sikerült valami „eszmei mondanivalót” megállapítani. Az egyik képen Galántai fényképe az úttestre van lefektetve és egy személygépkocsi éppen keresztül akar hajtani rajta. Hírforrásom szerint ez szimbólumként értékelhető: jelentheti azt, hogy a művészen keresztülgázolnak, eltapossák. Egy másik képen a fényképe ki van feszítve két fa közé, fel van szabdalva, s a fényképe alatt egy munkásőr és katona, valamit mögöttük egy férfi és egy nő lépdel. Ez jelentheti a művész mártíromságát, amit nyilván azoktól szenvedett el, akik a kifeszített fénykép alatt menetelnek.”

Budapest, 1980. január 22.

Zsarnóczai József r.alezredes
osztályvezető

Bíró Gyula r. százados
osztályvezető

Nytsz.: 428-60/80.
Készült: 1 pld kivonat
Kapja: 1 pld Cím
Készítette: SF/TBné

[az olvasó / kutató figyelmébe]